Màtria

Dg. 11 de novembre | 18h | Teatre Alegria | 1h 10min | 10,50€

Un debat col·lectiu per reivindicar la memòria i les desaparicions. El llegat familiar de les ferides de la Guerra Civil a través de les mares.

Màtria és un espectacle documental que parteix de la família de l’autora Carla Rovira Pitarch per parlar dels mecanismes de la memòria i de les polítiques de justícia, reparació i representació amb especial èmfasi en la figura de les dones.

Màtria és un viatge artístic d’amor que recerca des dels marges. Un exercici que enceta diverses línies de reflexió: mort, família, silenci… I una oportunitat per parlar, per parlar-ne, també amb el públic, en un espai físic i simbòlic de trobada, de comunitat, de superació i de ficció espontània.

Comprar ticketsSINOPSI

Vosaltres assassineu, que les dones netegem la sang”. Com encarar la memòria familiar en un Estat forjat en l’oblit? Quin és el llegat familiar de les ferides de la Guerra Civil? I quin és el paper que juguen les nostres mares?

Enrique Isart Alonso va morir afusellat pel franquisme el 14 d’agost del 1939 a Cartagena. Va deixar una carta escrita amb un missatge a la seva mare Virgínia Alonso: “Madre, valor!” El seu cos roman desaparegut des d’aquella data en un dels tants marges en què s’ha construït la Transició́ exemplar de l’Estat Espanyol.

A partir de la figura de Virgínia Alonso, dues de les dones de la família construeixen un espai escènic per reivindicar la Història (la seva Història) a través de les cartes i dels materials de les dones de la família. Es construeix així un espai escènic per reivindicar la Història, reapropiar-se d’ella i generar un espai de debat col·lectiu per narrar el silenci.

Màtria va obtenir el Premi L’Apuntador de Núvol 2017:

Perquè s’ha de veure a tot arreu i perquè és una peça molt ben parida, hem decidit que Carla Rovira rebi el Premi L’Apuntador 2017”.
Oriol Puig Taulè, El Núvol.

FITXA ARTÍSTICA

Dramatúrgia i direcció: Carla Rovira Pitarch
Interpretació: Marc Naya, Angela Pitarch, Ramon Bonvehí, Laura Blanc, Carla Rovira Pitarch
Realització audiovisual i espai sonor: Erol Ileri
Escenografia: Mariona Signes i Carla Rovira Pitarch
Vestuari: Mariona Signes
Il·luminació: Roger Arjona
Disseny gràfic i fotografia: m4no.ly
Ajudant de direcció: Ramon Bonvehí

Una producció de Fira Tàrrega, Carla Rovira i Temporada Alta